PARTENERI:

Direcţiile Judeţene pentru Cultura
Consiliile Judetene
Primariile din mediul rural

Proiectul îşi propune creşterea nivelului de informare legislativa în rândul locuitorilor satelor, nivel, care, în domeniul patrimoniului imobil, este încă extrem de scăzut în România. S-a reuşit informarea unui numar de 70 de sate, reprezentân un numar de circa 12.000 proprietari din judeţele Sibiu, Mureş şi Braşov asupra obligativităţii ce le revine în păstrarea fondului construit trdiţional aflat în zonele de protecţie ale monumentelor. Înştinţările sunt semnate de catre primarul localităţii şi contrasemnate de către directorul direcţiilor pentru cultura, fiind structurate pe sistemul AŞA DA / AŞA NU şi conţinând informaţii importante despre recomandari în reabilitarea şi mentenanţa cladirilor tradiţionale dar şi interdicţii referitoare la modalităţi greşite de intervenţie aspura fondului construit tradiţional în zonele de protecţie ale monumentelor. Orice intervenţie care nu pastrează forma, textura şi culoarea elementului original trebuie supusa aprobarii direcţiei pentru cultura. Instituţia,vine, la randul ei , în întâmpinarea cetăţenilor, pentru a-i informa în prealabil asupra existenţei acestor reguli pentru ca se întâmplă adesea ca cetăţeanul să afirme că nu ştia de obligativitatea obţinerii unei aprobari pentru intervenţii în zonele de protecţie ale monumentelor. Pe pliantul de înştiinţare sunt trecute contactele diecţiei pentru cultură ţi ale asociaţiei , la care cetăţeanul poate apela pentru a se informa în mod direct asupra paşilor pe care trebuie sa-i parcurgă în obţinerea unei aprobari pentru intervenţile planificate. Acest proiect urmează a fi implementat de către asociaţia Monumentum în colaborare cu toate direcţiile judeţene pentru cultura şi primăriile din regiunile cu valoare ridicată a fondului construit tradiţional şi patrimoniului imobil din România.