CONFERINTA ICOMOS 2014

In cadrul celei de-a 18 conferintei internationale a ICOMOS care a avut loc in Florenta intre 9-14 noiembrie 2014 Asociatia Monumentum si Global Heritage Fund au prezentat un exemplu de buna practica privind salvgardarea patrimoniului din satele sasesti derulat in cadrul proiectului Carpathian Villages Preservation Project ( CVPP). S-a  evidentiat colaboararea stransa intre autoritati, comunitati si asociatie cu rezultate concrete in domeniul educarii populatiei in spiritul protejarii patrimoniului. Un aspect important l-a constituit promovarea invelitorilor traditionale si in special a tiglei istorice care joaca un rol important in cadrul peisajului cultural al satului transilvanean unde 70% din imagine este dominata de invelitori. Reintroducerea tiglaritului traditional in domeniul confectionarii materialelor de constructii este imperativa in contextul in care produsele industriale de calitate indoielnica tind sa castige tot mai mult teren. In cadrul prezentarii s-a atras atentia asupra restaurarilor mediocre care s-au realizat in ultimii ani la bisericile fortificate sasesti din Transilvania, inclusiv celor clasate in patrimoniul mondial, a caror invelitori din tigla istorica a fost distrusa uneori intentionat pentru a justifica prezenta celor de factura industriala.