Nu toţi oamenii ştiu ce să facă – sau să nu facă – pentru a păstra patrimoniul local. Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sibiu şi Asociaţia “Monumentum” s–au gândit să le vină în ajutor. Cu recomandări pentru faţade, acoperişuri, tâmplărie, porţi, garduri, exemple negative de intervenţie şi indicaţii care trebuie respectate. Căci acesta este cuprinsul panourilor informative cu privire la păstrarea patrimoniului local ce vor fi amplasate în aceste zile în 15 localităţi din judeţul Sibiu, pe Valea Târnavelor şi pe Valea Hârtibaciului.

Pentru a proteja monumentele istorice şi arhitectura, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sibiu, în colaborare cu Asociaţia “Monumentum”, va amplasa panouri care să informeze locuitorii despre conservarea şi protejarea tradiţiei. “Sunt numai 15 panouri deocamdată, dar asta e o primă etapă. Ele sunt pentru a oferi informarea necesară cetăţenilor cu privire la ceea ce au voie şi ceea ce nu au voie cu privire la protejarea patrimoniului construit în localităţile lor. Panourile vor fi aşezate în zonele cel puţin de protecţie a monumentelor sau chiar în situri, cum e cazul Biertanului şi Valea Viilor”, a spus Răzvan Pop, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sibiu. De fapt, scopul acestui proiect este acela de conştientizare a oamenilor în legătură cu bunurile culturale pe care le deţin.

În ajutor vin… arhitecţii

Înainte de a plasa panourile informative, oamenii au putut lua contact cu măsurile Direcţiei prin intermediul celor 15.000 de flyere distribuite în sudul Transilvaniei. “Aceste panouri sunt un alt proiect care vin în compensare şi în ajutorul acestor flyere. Avem şapte locaţii de pe Valea Târnavelor în ordinea priorităţii de pe lista principală pe care am trimis-o către Minister, cu valoare de patrimoniu, şi opt de pe Valea Hârtibaciului”, a spus Eugen Vaida, preşedintele Asociaţiei “Monumentum”. Astfel, în zona Târnavelor localităţile în care vor fi amplasate panourile sunt Biertan, Copşa Mare, Valea Viilor, Moşna, Bazna, Valchid şi Dumbrăveni, iar în zona Hârtibaciului – Chirpăr, Veseud, Pelişor, Apoş, Hosman, Ghijasa de Jos, Iacobeni şi Agnita. “Urmează să facem şi pentru celelalte zone, dar probabil că anul viitor”, a adăugat Eugen Vaida. Acesta mai spune şi că mulţi cetăţeni nu ştiau că există o lege a monumentelor şi regulamente speciale de urbanism. “Nu materialele tradiţionale sunt costisitoare, ci manopera. Şi poate costă şi ceva mai mult. Noi le spunem că pe viitor se vor implementa şi aceste programe de finanţare şi de sprijinire a fondului tradiţional”, a mai completat preşedintele Asociaţiei “Monumentum”. Pentru ca oamenii care vor să îşi modifice locuinţele să o facă conform legii, se vor organiza şi echipe de arhitecţi care să monitorizeze intervenţiile şi să controleze restaurarea şi reabilitarea corectă.

Aşa Da/Nu!

Panourile informative cuprind exemple de “Aşa Da!” şi “Aşa Nu!” din regiunile Târnavelor şi Hârtibaciului. Astfel, se recomandă păstrarea formei şi structurii şarpantei, a învelitorii din ţiglă tradiţională ceramică tip solzi şi a coşurilor vechi de fum, interzicându-se modificarea pantei acoperişului şi prelungirea streşinii, schimbarea volumetriei acoperişului şi construirea unor balcoane spre stradă. De asemenea, cei care vor să intervină la porţi ori garduri, trebuie să le păstreze forma, materialele şi decoraţiile, dar şi feroneria istorică.
Panourile vor fi amplasate în cele 15 localităţi în aceste zile, Mediaş şi Sibiu fiind ultimele care vor avea în centrul oraşului indicaţiile.