Cea mai mare banca din Romania dezvolta impreuna cu Asociatia Monumentum si Global Heritage Fund un proiect special pentru finantarea accesibila a restaurarii si amenajarilor (reabilitare) caselor traditionale.

“Creditarea restaurarii si amenajarii cladirilor traditionale si de patrimoniu reprezinta un pas important inainte spre normalitate. Astfel, proiectul Asociatiei Momentum de a prezerva fondul contruit traditional este acum realizabil datorita acestui parteneriat cu BCR Banca pentru Locuinte si Global Heritage Fund. Proprietarii de la sate nu au resursele financiare sa sustina un proiect de autorizare, iar BCR BpL a renuntat la obligativitatea obtinerii unei autorizatii la accesarea creditului din partea proprietarilor aceasta ramanand doar la nivel de recomandare. Pentru ca interventiile asupra cladirilor sa fie cele conforme cu principiile restaurarii, Asociatia Monumentum va verifica propunerile de interventie si va oferi consultanta gratuita proprietarilor. Estimam ca creditul pe care il vor accesa proprietarii pentru reabilitarea caselor este in medie undeva in jurul sumei de 20.000 lei” a declarat Eugen Vaida, Presedinte Asociatia Monumentum.

Solutia financiara a BCR Banca pentru Locuinte pentru proprietarii acestor case este un credit special in lei, cu dobanda fixa de 5% pe an pe toata perioada creditului. Banca nu percepe comision la acordarea creditului si nici in cazul rambursarii anticipate. De asemenea, evaluarea imobilului adus in garantie si asigurarea de viata sunt, de asemenea, gratuite.

“Suntem constienti de importanta arhitecturii traditionale pentru imaginea localitatilor din Romania. Aceste cladiri confera peisajului urban si rural o identitate speciala, sunt purtatoare de istorie locala si de memorie culturala a comunitatii respective. Dorim sa sustinem si financiar restaurarea acestui patrimoniu care confera frumusete localitatilor noastre. In colaborare cu Asociatia Monumentum si Global Heritage Fund venim in intampinarea proprietarilor care locuiesc intr-o casa traditionala si doresc sa pastreze specificul acesteia. Oferim credite cu dobanda redusa de 5% pe an si fixa pe toata durata contractului. Este o incurajare pentru proprietarii care se angajeaza in demersul de restaurare a caselor lor traditionale” a declarat Carmen Schuster, Vicepresedintele BCR Banca pentru Locuinte.

Creditele speciale de restaurare BCR BpL sunt credite in lei si cu dobanda fixa. De exemplu, pentru un proiect de restaurare de 9.000 lei, clientul plateste lunar intre 60 – 70 lei pe o perioada de circa 14 ani. In plus, daca economiseste in prealabil clientul obtine toate avantajele contractului de economisire – creditare – dobanda si prima de stat, reprezentand 25% din suma economisita (cel mult echivalentul in lei a 250 Euro/an.)

Creditele speciale pentru restaurarea caselor traditionale pot fi incheiate cu BCR BpL direct in sucursalele si agentiile Bancii Comerciale Romane (BCR), precum si prin reteaua de distributie proprie a BCR BpL, respectiv prin forta directa de vanzare si prin partenerii BCR BpL.

Dosarele pentru obtinerea creditului vor fi analizate de catre Asociatia Monumentum pentru a garanta ca interventiile asupra cladirilor vor fi in concordanta cu normele de buna practica in domeniul restaurarii si conservarii patrimoniului cultural.

Contact Manageri regionali BCR BpL

Traian Haran
judete arondate: SM, MM, SJ, CJ, BN
tel:0732740509, e-mail:traian.Haran@bcrlocuinte.ro

Natalia Rad
judete arondate: HD, AB, SB
tel: 0734302744, e-mail:mariaNatalia.Rad@bcrlocuinte.ro

Beatrice Grigoras
judete arondate: HD, AB, SB
tel: 0731036078, e-mail: beatriceElena.Grigoras@bcrlocuinte.ro

Gabriel Dumitru
judete arondate: BV, CV, HR, MS
tel: 0732740504, e-mail: gabriel.dumitru@bcrlocuinte.ro

Diana Engler
judete arondate: BH, AR, TM, CS
tel: 0732740502, e-mail: diana.engler@bcrlocuinte.ro

10418214_461213524020473_7170795923036764365_n