În data de 12 septembrie 2014 a avut loc la Sibiu conferința națională Salvgardarea arhitecturii tradiționale din România. Cu această ocazie Asociația Monumentum și partenerii săi Global Heritage Fund și Anglo Romanian Trust for Traditional Architecture au lansat și prezentat în cadrul programului Carpathian Villages Preservation Project ( CVPP) mai multe proiecte care au contribuit semnificativ la salvgardarea fondului construit tradițional din Transilvania și din România în ultimii doi ani. Programul se dorește a fi un model care să poată fi implementat și în celelalte regiuni ale țării.

Conferința a fost deschisă de președintele Consiliului Județean Sibiu, dl Ioan Cindrea care s-a arătat decis să implice mai mult instituția pe care o conduce în salvgardarea fondului construit tradițional din mediul rural în următoarea perioadă. Dl Brian Curran , manager GHF UK și dl Ciprian Ștefan, director al CNM ASTRA au punctat necesitatea implicării comunităților locale în proiectele de prezervare ale meșteșugurilor și arhitecturii tradiționale pe care le desfășoară ONG-urile și autoritățile locale.

Altețea Sa Regală, Prințul de Wales a transmis, prin Înaltul Reprezentant al Guvernului Român pentru Dezvoltare Durabilă, dl Jeremy Staniforth, prezent la conferință, un mesaj prin care oferă sprijinul său proiectelor Asociației Monumentum și ale partenerilor săi, în special înființării unei țiglării tradiționale la Apoș în județul Sibiu. În textul mesajului se specifică și că a luat la cunoștință de eforturile lăudabile ale Consiliului Județean Mureș pentru păstrarea autenticității satelor din jurul orașului Sighișoara și că trebuie să oferim o calitate a locuirii sustenabile generațiilor viitoare.

Conferința a continuat prin prezentarea programului CVPP în cadrul căruia Asociația Monumentum a informat în mod direct peste 11.000 de proprietari de case tradiționale din județele Sibiu, Mureș și Brașov asupra regulilor de intervenție asupra caselor din zona de protecție ale monumentelor istorice. În aceleași județe s-au documentat fotografic peste 15.000 de case tradiționale, pentru ca generațiile viitoare care vor dori să refacă ceea ce distrug în prezent părinții si bunicii lor să poată face acest lucru după această bază de date. Tot în parteneriat cu Asociația Monumentum, Direcțiile Județene pentru Cultură din cele trei județe și Consiliul Județean Mureș au montat panouri de informare pe sistemul ASA DA/ASA NU în 51 de sate, arătând locuitorilor modul corect în care pot interveni pe clădirilor aflate în zona de protecție ale monumentelor istorice. Un proiect educativ important, pe care Asociația Monumentum îl organizează la Viscri în această perioadă, este vizita a 1200 de proprietari de case tradiționale la Viscri la casa Alteței Sale și la alte obiective din Viscri unde participanții văd pe viu, cum, și mai ales, de ce, trebuie să-și păstreze casele vechi. În cadrul prezentărilor li se oferă soluții corecte de modernizare și restaurare ale clădirilor tradiționale. Președintele Asociației Monumentum, arhitectul Eugen Vaida, a vorbit despre rolul cheie pe care l-au avut instituțiile și administrațiile locale partenere în proiecte, în special a Direcției Județene pentru Cultură Sibiu.

În cadrul conferinței de la Sibiu Banca Comercială Română Banca pentru Locuințe (BCR BPL) în parteneriat cu Asociația Monumentum a lansat Creditul pentru restaurarea și amenajarea clădirilor tradiționale, un credit special cu o dobândă extrem de avantajoasă pentru proprietarii de clădiri tradiționale. Vicepreședintele BCR BPL, dna Carmen Schuster a vorbit despre necesitatea de implicare a sistemului bancar în acest sector atât de important pentru cultura românească, așa cum se întâmplă și în alte țări.

A urmat prezentarea campaniei PRO TV Salvează Romania Frumoasa – Casele au suflet, un proiect realizat de către PRO TV la sugestia Asociației Monumentum, pe care reporterul PRO TV, Anca Nastasi a prezentat-o cu mare entuziasm invitaților. Campania promovează restaurarea caselor tradiționale și a fost vizionată de peste 11 milioane de telespectatori, feedback-ul fiind extrem de favorabil. Mulți proprietari au decis să-și conserve si să-și reabiliteze casele în urma campaniei.

Un punct culminant al conferinței l-a constituit lansarea versiunii în limba romană a cărții lui Jan Huelsemann, Casa țărănească săsească din Transilvania. Ghid pentru restaurarea caselor vechi care reprezintă una dintre cele mai importante lucrări din domeniul restaurării. Autorul a vorbit despre noțiunea de autenticitatea în restaurare pe marginea unui element de lemn tradițional și a unuia industrial pe care le-a comparat și explicat în fața invitaților. A urmat doamna Caroline Fernolend, vicepreședintă a Fundației Mihai Eminescu Trust care a prezentat câteva momente plăcute din conlucrarea fundației pe care o conduce cu autorul cărții. Evenimentul a fost așteptat cu interes de arhitecții, primarii și proprietarii caselor tradiționale. Prin intermediul cărții care urmează a fi distribuită gratuit către 200 de primarii din sudul Transilvaniei, peste 1 milion de persoane din satele transilvănene vor avea acces la informația privind restaurarea caselor lor.

După pauză discuțiile au continuat într-un ton alert, reprezentanții instituțiilor cu atribuții în protecția patrimoniului dezbătând și propunând soluții pentru îmbunătățirea și corelarea legilor care se referă la intervențiile asupra patrimoniului imobil și necesitatea acordării unui suport financiar proprietarilor care locuiesc în zonele istorice și care sunt obligați să păstreze aspectul exterior al clădirilor.

La eveniment au participat reprezentanți din partea OAR-urilor, Direcțiilor Județene pentru Cultură, instituțiilor arhitectului șef al județului, Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, Institutului National al Patrimoniului, primăriilor, muzeelor, cât și arhitecți și reprezentanți ai sistemului bancar.

program conferinta As. Monumentum

Final_Monumentum_2nd_Anniversay_Message