Asociaţia MONUMENTUM desfăşoară, în cadrul proiectului Veni, vidi, Viscri . Lecţie practică de protejare a patrimoniului cultural imobil, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi de Global Heritage Fund, un atelier la Viscri (judeţul Braşov), dedicat proprietarilor de case tradiţionale care vor să-şi restaureze clădirile tradiţionale pe care le deţin sau să-şi îmbunătăţească gradul de confort în acest tip de locuinţe.
Atelierul s-a desfăşurat în două serii, între 22 mai şi 6 iunie şi între 2 septembrie şi 23 septembrie. Au participat in jur de 1000 de proprietari de clădiri tradiţionale din 31 de sate din judeţele Sibiu, Mureş şi Braşov, într-o localitate care poate fi considerată un exemplu de succes: satul Viscri din judeţul Bra?ov. Cei 40 de proprietari de case tradiţionale din fiecare sat au fost selecţionaţi de către primăriile de care aparţin, proiectul urmărind să responsabilizeze şi să implice într-un mod activ administraţiile locale în procesul de protejare şi valorificare a fondului construit tradiţional.
Atelierul a cuprins o vizită la casa Alteţei Sale Regale, Prinţul de Wales, care a avut amabilitatea de a pune la dispoziţia celor 1000 de vizitatori, prin intermediul contelui Tibor Kalnoky, casa şi curtea; o vizită la o pensiune turistică amenajată în clădiri vernaculare (grajd şi şură); un tur ghidat prin sat şi un seminar teoretic. Scopul proiectului este informarea şi educarea proprietarilor de case tradiţionale în spiritul păstrării patrimoniului construit, ca element definitoriu al identităţii locale şi în vederea dezvoltării iniţiativei antreprenoriale în domeniul turismului, prin punerea în valoare a fondului construit tradiţional ca o sursă de venit şi motor de dezvoltare a comunităţii locale.
În cadrul seminarului, susţinut de către Eugen Vaida, preşedinte al Asociaţiei MONUMENTUM, Caroline Fernolend şi directorii direcţiilor judeţene pentru cultură din cele trei judeţe au prezentat ?i au dezbatut probleme de reabilitare şi de conversie adecvată a clădirilor. S-a pus accent pe importanţa folosirii materialelor compatibile cu casele tradiţionale, mulţi dintre proprietari folosind în prezent, în necunoştinţă de cauză, materiale care în timp degradează clădirea şi produc disconfort la locuire. Proprietarilor li s-a înmânat, din partea Asociaţiei MONUMENTUM, broşuri cu soluţii de reabilitare şi restaurare adecvate, dar mai ales de îmbunătăţire a confortului de locuire în casele tradiţionale: soluţii de amplasare şi amenajare a unor băi pe tipologia de plan tradiţional sud-transilvănean, mansardări ale podurilor existente şi solutii posibile şi eficiente de iluminare, amenajarea pivniţelor în spaţii de locuit, amplasarea de scări interioare, refolosirea şi amplasarea mobilierului tradiţional, dar şi a celui contemporan etc.
Tema seminarului răspunde unor necesităţi actuale de transformare a clădirilor vernaculare, dar dezbate şi soluţii de finanţare pentru reabilitarea clădirilor, cei mai mulţi dintre proprietari considerând că trebuie ajutaţi atunci când li se impun, prin lege sau prin regulamentul local de urbanism, reguli pentru păstrarea fondului construit tradiţional.
Itinerariul prin sat cuprinde:
a. vizita la pensiunea Alte?ei Sale Regale a Marii Britanii, Prin?ul de Wales, care constituie un model de restaurare şi amenajare prin ilustrarea conceptului de „downshifting”, opus opulenţei de import cu care locuitorii din mediul rural îşi decorează casele;
b. tur ghidat al localităţii, pentru descoperirea elementelor de peisaj cultural şi coerenţa stradală, care, păstrate neschimbate, constituie o miză importantă pentru dezvoltarea durabilă a localităţilor şi reprezintă o şansă imensă pentru dezvoltarea turismului cultural, aşa cum s-a întâmplat la Viscri, unde Fundaţia „Mihai Eminescu Trust” a avut o contribuţie importantă în menţinerea fondului construit tradiţional de-a lungul celor 14 ani de activitate.
c. prezentarea unui exemplu de reconversie funcţională a unei clădiri (şura şi casa) şi de modernizare adecvată. În exemplul vizitat la Viscri, şura a devenit locuinţă cu living şi bucătărie, loc de luat masa şi baie.
Pentru că oamenii nu mai cresc animale, ?urile şi-au pierdut funcţia de depozitare de materiale furajere. Proprietarii, nemaiavând nevoie de ele, le demolează, pentru a le folosi ca lemn de foc. Dărâmarea lor are consecinţe grave, căci afectează peisajul cultural sud-transilvănean. De aceea, se recomandă ca alternativă la construcţiile noi din beton şi cărămidă, care ar ocupa un spaţiu în plus în ogradă, reconversia şurilor în locuinţe, nu dărâmarea, ci restaurarea şi reamenajarea lor în acord cu cerinţele de confort moderne.
Impactul proiectului de la Viscri asupra proprietarilor de case tradiţionale de la sate, unde s-a produs un fenomen de aculturaţie din pricina migrării masive a saşilor, a fost monitorizat şi analizat cu ajutorul unor specialişti de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti, care au fost prezenţi la locul desfăşurării proiectului.
Proiectul de la Viscri reprezintă, totodată, un prim obiectiv al campaniei de informare a locuitorilor de la sate în privinţa valorii fondului cultural construit, care a fost lansat de postul de televiziune Pro Tv începând cu luna iunie, în cadrul campaniei “Salveaza Romania Frumoasa-Casele au suflet”
Parteneri în proiect:
Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sibiu, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Braşov, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Mureş, Ordinul Arhitecţilor Sibiu-Vâlcea, Ordinul Arhitecţilor Mureş, Ordinul Arhitecţilor Braşov-Harghita-Covasna, Aky Prod Com Service SRL, Pensiunea Viscri 125, Fundaţia „Mihai Eminescu Trust”, primăriile din comunele: Apold, Saschiz, Zagăr, Bazna, Valea Viilor, Hoghilag, Biertan, Moşna, Brădeni, Mihăileni, Marpod, Chirpăr, Merghindeal, Porumbacu de Jos, Ticuşu Vechi, Jibert, Homorod, Cata, Cincu şi oraşul Sălişte