Sala Mica a Consiliului Judetean a gazduit miercuri, 2 aprilie seminarul cu tema „Protejarea patrimoniului in documentatiile de urbanism”, eveniment organizat de Consiliul Judetean Mures, Directia Judeteana de Cultura Mures si Asociatia Monumentum. Seminarul s-a adresat primarilor si proiectantilor de regulamente de urbanism din mediul rural si a avut ca scop prezentarea metodelor eficiente de protejare a patrimoniului cultural in PUG-urile din mediul rural.
Proiectanti da, primari ba
Seminarul a debutat cu lipsa primarilor, absenti de la intalnire, lucru care l-a suparat pe Razvan Sipos, arhitectul sef al judetului Mures, discutia avand loc doar cu participarea proiectantilor regulamentelor de urbanism.
“Se fac PUG-uri superficial”
Am incercat sa organizam aceasta intalnire in scopul de a discuta despre prevederile care trebuie sa le detaliem in Planul de Urbanism General (PUG) astfel incat sa putem garanta conservarea patrimoniului. Problemele de acolo pornesc care de multe ori sunt neglijate. Se fac PUG-uri uneori destul de superficial, care scot esenta acestui plan Am primit o schita de PUG in care partea de reglementare a drumurilor avea 30 de pagini, si restul PUG-ului mai avea inca 30 de pagini. Mi s-a parut ca e putin disproprtionata atentia cu care era pusa problema in ce priveste continutul unui PUG, fata de ceea ce ar fi trebuit sa contina. E vorba de o unitate teritorial administrativa in care sunt multe valori de patrimoniu care ar fi trebuit sa fie mentionate si felul in care ar fi trebuit sa ne raportam la ele”, a precizat Razvan Sipos, arhitectul sef al judetului Mures.
Interventii corecte asupra caselor
Eugen Vaida, presedintele Asociatiei Monumentum si al retelei Muzeelor Etnografice Satesti Particulare din Romania a punctat importanta respectarii unor prevederi privind intocmirea PUG-urilor care sa conserve patrimoniul rural imobil “Este un semninar dedicat primarilor si proiectantilor de regulamente de urbanism din mediul rural. Dorim sa le atragem atentia asupra protejarii patrimoniului, a caselor traditionale din zona de protectie a monumentelor istorice din satele din sudul judetului Mures. Aproape in toate aceste sate avem un monument istoric in centrul localitatii cu o zona de protectie destul de mare in jur. Aici ar trebui sa existe un regulament cu privire la modul in care se poate modifica o casa traditionala si asa destul de fragila. S-a vorbit despre importanta peisajului cultural, a siluetelor, zonelor si perspectivelor protejate, a imoprtantei peisajului agrar si a aspectului constructiilor agricole din extravilan, care ar trebui sa fie reglementate in PUG-uri in lipsa altor reglementari in vigoare cu referire la aspectul exterior al constructiilor din extravilan. Proiectantii au fost atentionati cu privire la amplasarea de eventuale lotizari care pot deprecia semnificativ peisajul cultural in cazul in care sunt amplasate in zone de maxima vizibilitate din si inspre sat si nu se elaboreaza si un regulament destul de detaliat pentru aceste lotizari. Nu in cele din urma s-a atras atentia asupra necesitatii elaborarii concluziilor in studiile istorice din PUG-uri care sa se rasfranga asupra regulamentului general de urbanism. Exista inca mult prea multe diferente intre modalitatea de construire traditionala si reglementarile pentru constructiile noi la nivelul POT-urilor, CUT-urilor, a regimului de inaltime, a amplasarii constructiilor pe parcela si al aliniamentului.
Exemplu de buna practica
Daca primarii mureseni au lipsit, in schimb a fost prezent un fost primar sucevean, Gheorghe Tomoiaga, initiatorul proiectului cultural de salvgardare a patrimoniului imobil din localitatea Ciocanesti, judetul Suceava. Domnia sa a reusit sa faca din satul lui, cel mai frumos sat din Romania, declarat in 2014. A reusit pe toate palierele sa pastreze traditiile, sa-i ajute pe oameni, inclusiv cu regulamente locale, si cu bani, astfel ca satul sa-si pastreze aspectul vernacular si traditiile. Gheorghe Tomoiaga a ajutat la ridicarea a peste 100 de case traditionale in anii dinainte de 1989.