În cadrul proiectului cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional Veni, Vidi, Viscri. Lecţie practică de protejare a patrimoniului cultural imobil, Asociaţia MONUMENTUM a organizat o dezbatere publică pentru arhitecţi, Proiectarea contextuală în satele transilvane. Evenimentul a avut loc la data de 27 septembrie, ora 18:00, la sediul Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Mureș, în cadrul evenimentului de arhitectură Arhitectura 6.
Au prezentat Eugen Vaida, președinte al Asociației Monumentum și doi reprezentanți ai mărcii Creaton.
Această dezbatere s-a axat in principal în jurul importanței materialelor tradiţionale și a meșteșugului tradițional pentru o „nouă” arhitectură. Au fost puse în evidenţă diferenţele dintre materialele ecologice tradiționale și cele produse industrial, avantajele și dezavantajele în ce priveşte aspectul și calitatea.
Un alt punct interesant al discuţiilor a fost evidenţierea necesităţii implicării comunităţilor în păstrarea peisajului cultural și în decizia referitoare la actul construirii. În proiectele sale, arhitectul nu trebuie să ţină cont doar de volumetria şi designul contextual, trebuie să reflecteze şi la impactul social pe care îl au construcţiile.
La dezbatere au participat numeroşi arhitecţi, ceea ce dovedeşte importanţa şi interesul problemelor discutate.
IMG_2574