În cadrul proiectului cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional Veni, Vidi, Viscri. Lecţie practică de protejare a patrimoniului cultural imobil, Asociaţia MONUMENTUM a organizat o dezbatere publică pentru arhitecţi, Proiectarea contextuală în satele transilvane. Evenimentul a avut loc la data de 26 septembrie, ora 18:00, la sediul Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Sibiu-Vâlcea, în cadrul evenimentului de arhitectură Arhitectura 6. Această dezbatere a atins probleme fierbinţi ale protecţiei patrimoniului: restaurarea clădirilor tradiţionale, protecţia patrimoniului imobil, în care arhitecţii joacă un rol fundamental, dar şi protecţia peisajului cultural sud-transilvănean, unic în Europa, prin proiectarea clădirilor noi în funcţie de contextul istoric şi arhitectural local.
La dezbatere, au prezentat: Alexandru Găvozdea, arhitect, preşedintele Ordinului Arhitecților din România, filiala Sibiu-Vâlcea, şi Eugen Vaida, preşedintele Asociaţiei MONUMENTUM.
Rezultatele dezbaterii sunt importante. Dincolo de noţiunile de specialitate necesare arhitecţilor ce  proiectează clădiri noi (s-a discutat despre cele trei elemente importante în proiectarea contextuală: volumetria, raportul plin-gol al faţadelor şi materialele specifice), s-realizat schiţa unui regulament privind construcţiile noi, care să fie aplicat tuturor PUG-urilor din sudul Transilvaniei.
O altă problemă importantă discutată a fost noţiunea de autenticitate a materialelor şi punerea lor în operă prin tehnici tradiţionale de construcţie, care este imperios necesar să fie redescoperite, reînvăţate şi reutilizate. Experienţa locală, de sute de ani, a meşterilor a creat aspectul unic şi inconfundabil al clădirilor tradiţionale din zonă; experiență care poate fi folosită și la construirea clădirilor noi.
La dezbatere au participat numeroşi arhitecţi, ceea ce dovedeşte importanţa şi interesul problemelor discutate.

Parteneri în proiect :
Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sibiu,  Direcţia Judeţeană pentru Cultură Braşov,  Direcţia Judeţeană pentru Cultură Mureş, Ordinul Arhitecţilor Sibiu-Vâlcea, Ordinul Arhitecţilor Mureş, Ordinul Arhitecţilor Braşov-Harghita-Covasna, Aky Prod Com Service SRL, Pensiunea Viscri 125, Fundaţia „Mihai Eminescu Trust”, primăriile din comunele: Apold, Saschiz, Zagăr, Bazna, Valea Viilor, Hoghilag, Biertan, Moşna, Brădeni, Mihăileni, Marpod, Chirpăr, Merghindeal, Porumbacu de Jos, Ticuşu Vechi, Jibert, Homorod, Cata, Cincu şi oraşul Sălişte
Proiect finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.