La initiativa asociatiei Monumentum, mesterul popular Silvia Tecoanta, din comuna Altana, judetul Sibiu, a intrat in patrimoniul UNESCO primind titlul de TEZAUR UMAN in cadru Galei Tezaurelor Umane Vii desfasurata la Alba Iulia. Au fost prezenti din partea Ministerului Culturii dl. Stefan Virgil Nitulescu, presedintele Comisiei Nationale de Salvgardare a Patrimoniului Imaterial, dna Corina Mihaescu director al Centrului National pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale si alti reprezentanti ai institutiilor de cultura din tara. Titlul a fost inmanat de catre Eugen Vaida, presedintele asociatiei Monumentum iar Laudatio a fost rostit de catre prof. Dr. Ilie Moise. Documentatia a fost elaborata in parteneriat cu Complexul National Muzeal ASTRA din Sibiu, Centrul pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale „Cindrelul-Junii” Sibiu si a Asociatia Mioritics. Programul „TEZAURE UMANE VII – păstrători si transmitători ai culturii traditionale” reprezintă una dintre initiativele UNESCO privind salvgardarea, păstrarea si transmiterea patrimoniului cultural imaterial. Scopul principal al programului este acela de a încuraja statele membre să adopte acele măsuri prin care păstrătorii si transmitătorii anumitor elemente de patrimoniu cultural imaterial să beneficieze de o recunoastere si de o vizibilitate adecvata în rândul comunitătilor din care fac parte, al specialistilor si al publicului larg. În acelasi timp, programul urmăreste identificarea acelor persoane care, făcând dovada caracterului exceptional al performării în domeniul pentru care se depune candidatura, sunt capabile să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, contribuind astfel la asigurarea viabilitătii acestuia.
Initiativa elaborării unui program privind Tezaurele Umane Vii apartine Republicii Coreea, aceasta propunând în 1993 acest program Consiliului executiv al UNESCO.
Prin Program se doreste, să fie recunoscute la nivel national, atât de comunitatea de purtători, cât si de cea stiintifică, calitătile acelor persoane considerate creatoare si transmitătoare a unor elemente ale unui domeniu al patrimoniului cultural imaterial, în forma si cu mijloacele traditionale nealterate.
O dată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 26/2008 privind protejarea patrimoniului cultural imaterial, tara noastră îsi asumă, în calitate de stat membru al Conventiei UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, elaborarea si punerea în aplicare a Programului Tezaure Umane Vii.