În cadrul proiectului cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional Veni, Vidi, Viscri. Lecţie practică de protejare a patrimoniului cultural imobil, Asociaţia MONUMENTUM a organizat o dezbatere publică pentru arhitecţi, Proiectarea contextuală în satele transilvane. Evenimentul a avut loc la data de 30 septembrie, ora 18:00, la sediul Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Brașov-Harghita-Covasna, în cadrul evenimentului de arhitectură Arhitectura 6. Această dezbatere a atins probleme fierbinţi ale protecţiei patrimoniului: restaurarea clădirilor tradiţionale, protecţia patrimoniului imobil, în care arhitecţii joacă un rol fundamental, dar şi protecţia peisajului cultural sud-transilvănean, unic în Europa, prin proiectarea clădirilor noi în funcţie de contextul istoric şi arhitectural local.
La dezbatere, au prezentat: Alexandru Găvozdea, arhitect, preşedintele Ordinului Arhitecților din România, şi Eugen Vaida, preşedintele Asociaţiei MONUMENTUM.
Au mai prezentat: arhitecţii Korodi Szabolcs şi Gergely Attila de la biroul de arhitectură Vallum. Aceştia au prezentat o strategie judeţeană privind regulamentul pentru construcţiile noi în satele tradiționale. S-au prezentat 5 tipologii diferite de proiecte pentru case noi inspirate din casele tradiţionale.
Proiectul a fost deosebit de apreciat de către numeroșii participanți, în număr de peste 30, sugerându-se implementarea acestui demers ca program social de construire pentru zona studiată cu propunerea să fie sprijinit de către autoritățile locale și centrale. Preşedintele filialei din Braşov a Ordinului Arhitecţilor din Romania, dl. Johannes Bertleff a moderat discuţiile.

seminar-contextuala_750x420